sâmbătă, 24 martie 2012

French Croissants-foietaj

Prin 2001, am lucrat la o brutarie, mi-am efectuat ucenicia printre oameni cu experienta in ale brutariei si patiseriei, de la unii am invatat cu placere tot ce mi-au impartasit de la altii a trebuit sa fur meserie caci  nu toti vor sa vezi si sa inveti ce fac ei.
Cand se pregateau "foietajurile" putine persoane se bagau la asa ceva, mai exact 1 persoana pe tura. Asa ca atunci cand se pregateau, eu eram trimisa sa bat untu' , la propriu ;)))))))))))))))), bateam untu' ala pana ma plictiseam, dar cu un ochi la unt si cu altul la "meserie" asa ca am furat metoda ;)))) si am sa v-o impartasesc si voua acum.

 Foietajul este foarte migalos dar gustos. Din aluatul asta poti face atat croasante cat si pateuri umplute cu ciocolata/branza/ciuperci...orice doriti.

Sa trecem la treaba!

Mai intai vreau sa mentionez anumite detalii importante:
1. margarina, laptele sa fie scoase de la frigider atunci cand le si folosim
2. cu aluatul lucram cat mai repede..iar in bucatarie sa nu fie cald.

INGREDIENTE
Aluat
faina = 500 g
drojdie = 30 g
lapte rece=240 ml
zahar = 3 linguri
sare 2 lingurite rase
unt rece = 250 g
1 ou pt uns

Umplutura
1 plic budinca vanilie ( care se prepara cu 3 linguri de zahar + 400 ml lapte + optional - putina esenta vanilie)


Mai intai batem untul. Asezam untul rece pe o folie si il lovim cu sucitorul, il impachetam in forma de cub si iar il batem...pana devine moale ca o plastilina, il impachetam , il mai modelam si noi ca sa arate ca un patrat (5cm/5 cm aproximatie ca sa va faceti o idee). Il bagam intr-o punga si ne apucam de aluat.
Nu tineti untul la cald !

1 lingura de zahar amestecat cu drojdie si jumatate de cana de lapte + faina presarata deasupra. Lasam 5 min, apoi amestecam bine ca sa se topeasca zaharul.
2 linguri de zahar amestecam cu laptele si amestecam ca sa se dizolve.

Apoi turnam peste faina, sare, laptele si maiaua formata de drojdie si framantam bine. Aluatul trebuie sa fie mai tare. daca considerati ca e prea moale , mai adaugati faina. Modelam o mingie mare si lasam la odihnit 5 minute pe masa.

Apoi cu un cutit foarte ascutit facem o cruce ca in imagine...crestati doar pana la jumatate (ma refer in adancime)...vedeti imaginea...












Apoi apucam fiecare unghi format de crestatura si departam usor ca sa arate asa. In mijloc asezam cubul de unt si impachetam ca in imagine...apasand usor ca sa fim siguri ca s-a lipit bine.












Apoi apasam usor cu mainile peste bulgarele umplut si incercam sa-l aplatizam putin. Pudram bine masa cu faina, la fel ungem si sucitorul cu faina si usor CA SA NU POCNEAASCA SI SA IASA UNTUL AFARA incepem sa intindem o foaie in forma de dreptunghi... groasa cam de 1 cm











Apoi luam partea din dreapta si o indoim ca in imagine.... scuturam bine faina de pe blat atunci cand pliem....aducem si cealalta latura peste prima  si la fel scuturam bine faina.










Acoperim foarte bine cu o folie/punga si bagam la frigider pentru 30 minute ( eu am asezat acest blat intr-o tava ca sa fiu sigura ca sta drept.

Apoi scoatem dupa 30 minute si asezam blatul pe orizontala. Pudram bine masa cu faina si la fel....intindem usor ( aveti grija mereu sucitorul sa fie bine uns cu faina, altfel sparge blatul.)










Si iar impachetam si scuturam de faina, si acoperim cu folie si bagam la frigiser iar pt 30 minute












Si pt a treia oara scoatem din frigider, impachetam, scuturam de faina, acoperim cu folie si bagam la frigider dar de data asta pt 12 ore

Cel mai indicat este sa faceti seara blatul si dimineata sa incepeti sa pregatiti foietajul.


Cand scoateti blatul din frigider dupa atatea ore, e posibil sa fie putin crescut... fainati bine masa si suciorul..asezati blatul pe masa(pe orizontala) si apasati usor cu mainile ca sa-l aplatizati si dupa aceea intindeti foaia (50 -60 cm lungime)

Il lasati 5 minute sa se odihneasca foaia si apoi delimitati cu degetul foaia ca sa stiti unde taiati . Eu am folosit rola de taiat pizza..s-a taiat foarte bine asa.


Uitati-va in imagini pt a va face o idee




















1. delimitare
2. taiere o data unde ati delimitat si a doua oara pe jumatatea taieturii.... ca sa aveti 6 bucati taiate (incercati sa le taiati cat mai egale)
3. dreptunghiurile formate le taiati pe diagonala
4. luati cate un triunghi, il intindeti usor cu sucitorul (in poza se vede diferenta intre cel intins usor si cel initial)











Trageti usor de colturile de jos ca sa formati niste urechi(cum se vede in poza de sus), puneti 1 lingurita de crema (nu exagerati cu umplutura, altfel va curge)
 Cand rulati..apucati de" urechile " triunghiului si rulati spre interior, acoperind bine umplutura...cand va apropiati de varf, trageti cu o mana de el si rulati-l peste...in asa fel incat sa fie lipit dedesubt

Asezati in tava unsa cu margarina, tapetata cu faina...ungeti croasantele cu ou si bagati in cuptorul incins la temperatura mare.












Important : nu deschideti usa cuptorului decat atunci cand vedeti prin geamul cuptorului ca prind culoare...dati temperatura la jumatate si apoi le mai lasati putin si le scoateti (la cuptor stau cam 15 minute)


Produsul finit arata cam asa... vi se topesc in gura ;))







Acesta este un exemplu ...pateuri umplute cu branza/ciuperci sau finetti/budinci




Astept comentarii ;)))

2 comentarii:

  1. Oau, arata foarte bine, felicitari !
    La cat de practica sunt eu vizavi de bucatareala, mi se pare exagerat de complicata aceasta reteta !

    Iaca, dau fuguta jos la boulangerie sa-mi iau cateva, ca prea mi-ai facut pofta :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ralu iti dau dreptate la prima vedere e mai complicat...dar tu esti iertata..si eu daca as locui in tara croissantelor-Franta- nici nu m-as mai lega la cap cu astfel de retete. pupppp

      Ștergere