joi, 5 iulie 2012

Prajitura cu foi de napolitana


O prajitura interesanta , pe care am descoperit-o de curand si de care nu m-am putut satura, in 2 zile am mancat jumatate de tava numai eu ;)))))))

Ingrediente
2 foi de napolitana (22-24 cm) pentru asamblare.
Pentru blat: 6 albusuri (ouale trebuie sa fie la temperatura camerei), 200g zahar, 100g rahat, 50g stafide, 75g nuca, 4 linguri faina,  1 praf de copt, 1 lingurita esenta de vanilie sau un plic zahar vanilat, coaja de  lamaie si un varf de cutit de sare.  

Pentru crema: 6 galbenusuri, 150g zahar, 1 lingura faina, 200g unt la temperatura camerei, putina coaja de lamaie, vanilie.  
Pentru glazura: 100g ciocolata si 2 linguri ulei. 


Mod de preparare

BLAT
Prajim putin nuca in tigaia de teflon, aveti grija ca se arde foarte repede, apoi rupem bucatele mai mici.
Rahatul il taiem in patratele mici, (cat o aluna)
Stafidele le inmuiem in estenta de vanilie.

Faina o amestecam cu sare+praf copt+coaja lamaie ( eu am avut-o la frigider pastrata in pahar cu o lingurita zahar) 
Albusurile +1 ling zahar le mixam/batem cu telul pana se fac crema , apoi treptat punem si restul de zahar. Apoi adaugam amestecul de faina + nuca+rahat+stafide si amestecam usor.

 Intre timp incingem cuptorul. Intr-o tava 22-24 cm, asezam hartie copt, ungem cu putin unt si apoi turnam compozitia, niveland-o usor si bagam la cuptor, temperatura mare in primele 10 min apoi scadem la jumatate si lasam sa se coaca blatul...incercam cu scobitoarea, scoatem si lasam sa se raceasca in tava , abia apoi  scoatem blatul.


CREMA
Intre timp ne ocupam de crema. Punem o cratita cu apa pe foc , cand fierbe apa, asezam alta craticioare peste ( la bain-marie)si in ea amestecam bine galbenusurile + zaharul si batem cu telul sau o lingura cam 10 minute , pana isi mai deschide culoarea, se ingroasa si isi dubleaza cantitatea, la sfarsit adaugam esenta de vanilie( o juma de fiola) si coaja de lamaie (cam 1 lingurita). LASAM SA SE RACEASCA  si apoi adaugam untul frecat .

ASAMBLARE
Pe o tava asezam o foaie napolitana - apoi crema de galbenus - apoi blatul de albus - peste turnam crema si intindem bine pe toata suprafata, apoi si a doua foaie de napolitana, asezam peste ori o tava mai groasa si grea, ori un fund de bucatarie ..ca sa se preseze putin si sa nu se inconvoaie foile.

(daca va mai ramane crema, e foarte buna mancata cu  foaie de napoliatana, yammiiiiiiii)

Curatati bine crema daca se scurge pe margine , apoi bagati la frigider cam o ora. .

GLAZURA
Dupa ce o scoateti din frigider, pregatiti glazura din 100 g ciocolata, topita la microunde si amestecata cu 2 linguri ulei de floarea soarelui si ornati ori cu cornetul ori cu lingura ;))

Dupa aceea o puteti sa o taiati dupa bunul plac.

Sa aveti pofta !








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu